måndag 10 juni 2013

Skandinavisk aktivitet i norra Skanderna -Kvaløya, Blåmann och Vesterålen.

Det tog ett tag innan vintern släppte sitt grepp om fjällen på 69e breddgraden men de sista veckorna har bjudit på tidernas bästa vår. Klubbhyttan vid Hollenderen har varit fullsatt på helgerna och Baugen fick sina första besökare redan i starten av maj.

Vesterålen
Ett något mindre känt fjäll är Reka, beläget väster om Sortland på Vesterålen, som räknas till en av de tekniskt sätt svåraste topparna i Norge. Jag har en längre tid haft en önskan om en vintertur dit men det har hittills stannat vid en önskan. Istället blev det en långhelg i samband med nationaldagen tillsammans med superdansken Jonas Jacobsen. Det fanns ingen information att tillgå men vi hade siktet inställt på den tydligaste pelaren man ser från vägen och fann en torr linje något till vänster. En given start gick halvägs över i en brant vägg med spridda sprickor som länkades med pendeltraverser. Kvaliteten på stenen var mestadels god.
Efter att ha samtalat med flera gamla och visa fjällkarlar i fylket har det visat sig att pelaren (mest) antagligen inte blivit klättrad tidigare. Vår "Labyrint" har en grad runt 7/A0, 7 replängder.
Reka, sedd från anmarschen.


Superdansken gör vad som behövs för att komma upp. Det är gott om grepp men dåligt med sprickor. En riktig fribestigning väntar.

Arctandria solo
I starten av juni soloerade Jonas Jacobsen den legendariska leden Arctandria på Store Blåmann. Förutom att det är den första solobestigningen kan det nämnas att Jonas bara hade med sig ett 70-metersrep och ingen hammare. Från insteg till utsteg tog det 28 timmar, tid som också inkluderade några timmars horisontalt filosoferande på en efterlängtad hylla.

Insteget på Ultima Thule är borta
Rykten från mörkertiden om att den första replängden på Ultima Thule skulle vara "borta" kan bekräftas från flera håll. Ett stort ras har dragit med sig de nedersta tjugo meterna. En estetisk men tunn spricka ser ut att vara vägen upp. Troligen behövs en näve knivbladsbultar.                                             Det röda strecket visar vad som är borta.

Ersfjordtraversen
Den 8e juni fick jag äran att jag slå det årsgamla rekordet på megaklassikern Ersfjortraversen med 49 min. 7.07 lyder den nya tiden från parkeringen i Rekvik, via alla namngivna och numrerade toppar, till parkeringen under Store Blåmann. En video från förra årets tur tillsammans med Thomas Meling finns här.  
Denna tur har varit väldigt populär de senaste åren och förhoppningen är att inom kort få en ny rekordtid då några av världens bästa bergsmaratonlöpare tar sig an utmaningen.


                                              Skamtind, starten av traversen.Ny fribestigning i Blåmann
Thomas Meling har under de senaste veckornas högtryck projekterat leden Ikaros som sattes upp av Robert Caspersen solo 1994 och lyckades igår friklättra den.
Arbetet startade för Thomas del redan förra året då han tillsammans med Johanna Eriksson aidklättrade nästan till topps under den våtaste sommaren i mannaminne och fixade fasta rep för att clogga på om väggen skulle torka upp. Vid en närmare inspektion i slutet av säsongen fick han tillsammans med undertecknad äntligen chansen att testa flytten och insåg att det skulle kunna gå.
I år valde han att komma uppifrån och bar upp några hundra meter rep och en del utrustning till toppen för tre veckor sedan. Efter några raska kvällsturer efter jobb lyckades Thomas göra alla flytt och rekryterade Daniel Hallgren och 16åriga lokala löftet Espen Jensen för ett press 9e juni.

Thomas på Ikaros. Foto: Espen Jensen

Thomas ledde all replängder och Daniel och Espen jumarerade och fotade eller friklättrade om vartannat. Graden ska visst vara runt 8/8+.

/
Magnus Eriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar