måndag 8 april 2013

Nytt från den stora hålan i Santa Linya

Oscar Krumlinde rapporterar på sin blog att Scott Mooney repeterat La Fabelita, 8c (10-) i den stora hålan i Santa Linya.  Scott är en av en lite dryg handfull 35-plussare i Sverige som klättrar i dessa grader.

Än mer positivt är att Oscar Krumlinde skriver på sin blog att han nu fått tillstånd av läkarna att träna för fullt då hjärtat skall ha läkt ut från den svåra hjärtmuskelinflammation som drabbade den unge lovande klättraren i fjol. Oscar klättrade själv ett antal leder, bland annat Thai Dream, 8a (9-).

Santa Linya är en mycket brant grotta Katalonien som är mest känd för klättrare för den höga koncentrationen av mycket svåra leder. Huvudlinjerna har en mediangrad på runt 9a, och de lättare lederna går ofta bara upp till första eller andra mellanankaret (som bultats för att det skall vara lättare att ta sig ner från toppen på de mycket långa och branta lederna).

För arkeologer är grottan också välbekant, då arkeologiska utgrävningar i grottan gett kunskap om hur Neandertalarna utrotats på den iberiska halvön.  Så länge har klättrarna och arkeologerna kunnat samleva i samma miljö, låt oss hoppas att det förblir så!


Källa: oscarkrumlinde.blogspot.com, Journal of Human evolution

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar